Verkiezing beste Belgische wijn – 16/09/2015

Dit jaar mocht ik voor de tweede keer deel uitmaken van het proefpanel voor de beste Belgische wijn. In tegenstelling tot wat de titel van het evenement suggereert, wordt niet één wijn tot absolute winnaar uitgeroepen, maar kunnen meerdere wijnen zich via een systeem van “medailles” onderscheiden. Door de hoge scores die dit jaar werden toegekend, werden deze keer enkel gouden medailles, maar liefst 21, uitgereikt.

12036672_890771997672922_2773761176713374940_n
geconcentreerd proeven

Enkele bespiegelingen naar aanleiding van deze – overigens vlekkeloos georganiseerde – proeverij; over Belgische wijn enerzijds, over mijn beleving als min of meer “geoefend” proever anderzijds.

Wat de wijnen betreft kunnen we duidelijk stellen dat de trend opwaarts is. Een aantal middelmatige exemplaren, zeker; maar meestal was de kwaliteit meer dan aanvaardbaar, tot een aantal keer echt excellent. De rosé schuimwijn van Ruffus (Domaine des Agaises) die in onze reeks zat, zou veel gewone champagnes (figuurlijk dan) doen blozen, durf ik te beweren. Heel wat wijnen combineerden de natuurlijk hoge zuurtegraad (we zitten nog altijd aan de noordelijke rand van de wijnbouwgordel) met rijp fruit en perfect zuivere aroma’s, al ontbreekt hier en daar nog wat complexiteit en gelaagdheid in de wijnen.

De verdeling van de medailles toont ook het profiel van België als wijnland aan: meer dan de helft van de toegekende medailles gaan naar schuimwijnen, waarvoor aciditeit een absolute must is. Het Belgische klimaat leent zich daar perfect toe. “Slechts” drie rode wijnen kregen een medaille. Rode wijn blijft vooralsnog moeilijk in België, al vind je ook hier pareltjes. Die van Bon Baron in Dinant bijvoorbeeld. Maar ook de pinot noir van Aldeneyck is verrukkelijk en komt erg rijp over.

Tot slot, wat de wijn betreft: het is leuk om te zien hoe nauw de al bij al kleine wijnbouwgemeenschap in België overlegt en informatie uitwisselt. Het kan de wijnen alleen maar ten goede komen.

Het proeven, dan. Zoals steeds een les in nederigheid en een illustratie van de relativiteit van wijnscores en proefnotities. Een les in nederigheid, want de twee identieke wijnen die in elke reeks zaten, kregen van mij geen identieke scores (weliswaar was er, tot mijn geruststelling, maar een paar percentpunten verschil).  En ik had ze er ook niet feilloos uitgehaald, wat deels te maken heeft met de snelheid waarmee moet worden geproefd. Een illustratie van de relativiteit van het beoordelen, omdat uit de gesprekken achteraf blijkt dat niet iedereen exact dezelfde mening is toegedaan. Maar dat maakt het ook net weer boeiend – wijn op de grens van kunst en wetenschap. En uiteindelijk zijn het dan toch weer voor een stuk de “usual suspects” die hoge ogen gooien.

Een aantal medaillewinnaars op de foto

Ik eindig met een slotbeschouwing over de samenstelling van het panel. Allemaal Belgen. Daar is op zich niks mis mee – uiteindelijk gaat het om een onderlinge vergelijking en zijn het stuk voor stuk geoefende proevers -, maar waarom eens niet een paar buitenlandse deskundigen of wijnjournalisten uitnodigen? De kwaliteit om de confrontatie op een hoger niveau aan te gaan, is er zeker. En het zal bijdragen tot de internationale reputatie van de Belgische wijnen.

In elk geval weer een verrijkende ervaring – volgend jaar ben ik weer van de partij!

De volledige uitslag is te vinden op de website van de VVS.

Advertentie

Een gedachte over “Verkiezing beste Belgische wijn – 16/09/2015

  1. Ik ben het helemaal eens met je laatste bemerking, maar dat is niet eigen aan België. Britten zijn ook laaiend enthousiast over hun eigen schuimwijn, zonder hem echt op een aannemelijke schaal te laten testen door meer internationale profielen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s